Baza aktów prawnych Unii Europejskiej Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: sparkling wines
Quality aromatic
sparkling wine
Gatunkowe aromatyzowane wino musujące
Quality aromatic
sparkling wine
Gatunkowe aromatyzowane wino musujące
Quality aromatic
sparkling wine
Gatunkowe aromatyzowane wino musujące
Quality aromatic
sparkling wine
Gatunkowe aromatyzowane wino musujące
Quality aromatic
sparkling wine
Gatunkowe aromatyzowane wino musujące
Quality aromatic
sparkling wine
Gatunkowe aromatyzowane wino musujące
...the addition of alcohol, put up with pressure of CO2 in solution ≥ 1 bar < 3, at 20 °C (excluding
sparkling wine
)
...pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, w temperaturze 20°C, z wył
ączeniem win musujących
Wine and grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, put up with pressure of CO2 in solution ≥ 1 bar < 3, at 20 °C (excluding
sparkling wine
)
Wino i moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, pozostające w wyniku obecności ditlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, w temperaturze 20°C, z wył
ączeniem win musujących
...the addition of alcohol, put up with pressure of CO2 in solution ≥ 1 bar < 3, at 20 °C (excluding
sparkling wine
)
...nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, w temperaturze 20 °C, z wyłączeniem
win musujących
Wine and grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, put up with pressure of CO2 in solution ≥ 1 bar < 3, at 20 °C (excluding
sparkling wine
)
Wino i moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, pozostające w wyniku obecności ditlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, w temperaturze 20 °C, z wyłączeniem
win musujących
...the addition of alcohol, put up with pressure of CO2 in solution ≥1 bar < 3, at 20 oC (excluding
sparkling wine
)
...CO2 w roztworze pod nadciśnieniem ≥ 1 bar, ale < 3 bary, w temperaturze 20 oC, z wyłączeniem
win musujących
Wine and grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, put up with pressure of CO2 in solution ≥1 bar < 3, at 20 oC (excluding
sparkling wine
)
Wino i moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, pozostające w wyniku obecności CO2 w roztworze pod nadciśnieniem ≥ 1 bar, ale < 3 bary, w temperaturze 20 oC, z wyłączeniem
win musujących
...the addition of alcohol, put up with pressure of CO2 in solution ≥ 1 bar < 3, at 20 °C (excluding
sparkling wine
)
...ciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, w temperaturze 20 °C (z wyłączeniem
win musujących
)
Wine and grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, put up with pressure of CO2 in solution ≥ 1 bar < 3, at 20 °C (excluding
sparkling wine
)
Wino i moszcz gronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, pozostające w wyniku obecności ditlenku węgla w roztworze pod ciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, w temperaturze 20 °C (z wyłączeniem
win musujących
)
...the addition of alcohol, put up with pressure of CO2 in solution ≥ 1 bar < 3, at 20 °C (excluding
sparkling wine
)
...nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, w temperaturze 20 °C (z wyłączeniem
win musujących
)
Wine and grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, put up with pressure of CO2 in solution ≥ 1 bar < 3, at 20 °C (excluding
sparkling wine
)
Wino i moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, pozostające w wyniku obecności ditlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, w temperaturze 20 °C (z wyłączeniem
win musujących
)
...the addition of alcohol, put up with pressure of CO2 in solution ≥ 1 bar < 3, at 20 oC (excluding
sparkling wine
)
...CO2 w roztworze pod nadciśnieniem ≥ 1 bar, ale < 3 bary, w temperaturze 20 oC, z wyłączeniem
win musujących
Wine/grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, put up with pressure of CO2 in solution ≥ 1 bar < 3, at 20 oC (excluding
sparkling wine
)
Wino i moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, pozostające w wyniku obecności CO2 w roztworze pod nadciśnieniem ≥ 1 bar, ale < 3 bary, w temperaturze 20 oC, z wyłączeniem
win musujących
...the addition of alcohol, put up with pressure of CO2 in solution ≥ 1 bar < 3, at 20 oC (excluding
sparkling wine
)
...CO2 w roztworze pod nadciśnieniem ≥ 1 bar, ale < 3 bary, w temperaturze 20 oC, z wyłączeniem
win musujących
Wine/grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, put up with pressure of CO2 in solution ≥ 1 bar < 3, at 20 oC (excluding
sparkling wine
)
Wino i moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, pozostające w wyniku obecności CO2 w roztworze pod nadciśnieniem ≥ 1 bar, ale < 3 bary, w temperaturze 20 oC, z wyłączeniem
win musujących
...the addition of alcohol, put up with pressure of CO2 in solution ≥ 1 bar < 3, at 20 oC (excluding
sparkling wine
)
...CO2 w roztworze pod nadciśnieniem ≥ 1 bar, ale < 3 bary, w temperaturze 20 oC, z wyłączeniem
win musujących
Wine/grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, put up with pressure of CO2 in solution ≥ 1 bar < 3, at 20 oC (excluding
sparkling wine
)
Wino i moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, pozostające w wyniku obecności CO2 w roztworze pod nadciśnieniem ≥ 1 bar, ale < 3 bary, w temperaturze 20 oC, z wyłączeniem
win musujących
Aerated
sparkling wine
Wino musujące
gazowane
Aerated
sparkling wine
Wino musujące
gazowane
Aerated
sparkling wine
Wino musujące
gazowane
Aerated
sparkling wine
Wino musujące
gazowane
Aerated
sparkling wine
Gazowane
wino musujące
Aerated
sparkling wine
Gazowane
wino musujące
wines: 90 l (including a maximum of 60 l of
sparkling wines
),
wina – 90 l (w tym maksymalnie 60 l
win musujących
),
wines: 90 l (including a maximum of 60 l of
sparkling wines
),
wina – 90 l (w tym maksymalnie 60 l
win musujących
),
0,6 mg/l (expressed in thiamine) for the preparation of
sparkling wine
0,6 mg/l (wyrażone w tiaminie) do przygotowania
wina musującego
0,6 mg/l (expressed in thiamine) for the preparation of
sparkling wine
0,6 mg/l (wyrażone w tiaminie) do przygotowania
wina musującego
0,6 mg/l (expressed in thiamine) for the preparation of
sparkling wine
0,6 mg/l (wyrażone w tiaminie) do przygotowania
wina musującego
0,6 mg/l (expressed in thiamine) for the preparation of
sparkling wine
0,6 mg/l (wyrażone w tiaminie) do przygotowania
wina musującego
quality (
sparkling) wine
quality (
sparkling) wine
quality (
sparkling) wine
quality (
sparkling) wine